Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2019, Niedziela 20 października 2019 r., Ireny i Kleopatry
Opublikowano
Rozpoznaj i zwalcz zarazę ogniową roślin
Kwiaty i liście niektórych okazów na działce zamierają i brunatnieją, a na gałęziach i owocach pojawiają się wycieki gęstej, mlecznobiałej substancji? To może być zaraza ogniowa, jedna z najgroźniejszych chorób drzew owocowych.
Jabłoń z widocznymi oznakami zarazy ogniowej.

Zaraza ogniowa, zwana też ognistą, to choroba bakteryjna. Dotyka wielu roślin, w tym popularnych drzew owocowych: gruszy i jabłoni, ale też lubianych ozdobnych drzew i krzewów, takich jak: głóg, jarząb, pigwowiec, ognik czy irga.

 


Jak rozpoznać?


Na zaatakowanych pędach powstają zagłębione, klinowate plamy, wyraźnie oddzielone od zdrowej tkanki. Część pędu znajdująca się powyżej miejsca infekcji zamiera, liście brunatnieją, ale pozostają na drzewie, czerniejąc. Z biegiem czasu wyglądają, jakby były strawione pożarem – stąd nazwa choroby. Bakterie zimują w roślinie, a wiosną mogą być przenoszone przez wiatr, deszcz, owady i ptaki. Wtedy też – przy wysokiej wilgotności powietrza oraz temperaturze 18 – 20 st. C – dochodzi do infekcji. Pierwsze objawy chorobowe mogą się pojawić po kilku dniach lub miesiącach od zakażenia. Jednoznacznym sygnałem choroby są mlecznobiałe wycieki, które stopniowo gęstnieją i żółkną. Ponadto charakterystyczne dla niej są: nekrozy (pęknięcia) na gałęziach i konarach, łuszczenie się kory, mumie (obumarłe i zasuszone owoce utrzymujące się na pędach owoconośnych).

 


Jak zwalczyć?


Pojedyncze pędy lub gałęzie porażone chorobą należy wycinać około 0,5 m poniżej zainfekowanej tkanki – narzędzia ogrodnicze po cięciach dezynfekujemy (np. alkoholem), a  rany po cięciu zabezpieczamy farbą z dodatkiem środków miedziowych. Przez cały sezon bacznie przyglądamy się roślinom. W sprzyjających warunkach zaraza może w ciągu kilku tygodni zniszczyć cały sad i rozprzestrzenić się na znacznym obszarze, dlatego przy bardzo dużym nasileniu choroby (porażone całe rośliny) pozostaje tylko usuwanie nasadzeń.

 

Zalecaną profilaktyką jest opryskiwanie roślin fungicydami zawierającymi miedź. Pierwsze opryski wykonujemy w okresie kwitnienia, kolejne w okresie powstawania i wzrostu owoców.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 42/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium