Życie Podkarpackie nr 34/2019 Życie Podkarpackie nr 34/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 238/2019, Poniedziałek 26 sierpnia 2019 r., Marii i Zefiryny
Opublikowano
Szpinak nowozelandzki idealny na upalne lato
Choć z dobrze znanym szpinakiem warzywnym ma niewiele wspólnego, zbliżone wartości odżywcze i zastosowanie sprawiają, że trętwian czterorożny stanowi jego godny zamiennik. Niestraszne mu wysokie temperatury, dzięki czemu smakiem tej rośliny możemy się rozkoszować przez całe lato.
Szpinak nowozelandzki, czyli trętwian czterorożny (Tetragonia tetragonioides).

Ze szpinakiem warzywnym  łączy go podobny smak i bogactwo wartościowych składników (to m.in. witaminy B, C, K, A oraz minerały – potas, wapń, fosfor, żelazo). Jest niską, płożącą rośliną, która dziko porasta tereny Nowej Zelandii, Tasmanii i niektóre rejony Australii. Jego zielone liście są bardziej mięsiste, trójkątne i nieco jaśniejsze niż „zwykłego” szpinaku, ponadto przyzwyczajony do wysokich temperatur nie ma tendencji do wybijania w pędy nasienne, co latem dyskwalifikuje uprawę tego drugiego.

 


Najlepiej z rozsady


Młode sadzonki szpinaku nowozelandzkiego znacznie łatwiej przyjmują się w gruncie niż nasiona. Te wschodzą długo i powoli –  nawet do 40 dni, dlatego wysiew należy wykonać już w maju. Jeśli nie zdążyliśmy – nic straconego! Gotową rozsadę kupimy na giełdach, targowiskach czy też w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych (stacjonarnie i za pośrednictwem internetu). Jak sadzić? Najważniejsze to zapewnić roślinie odpowiednią przestrzeń – nie więcej niż 4 sadzonki na 1 metrze kwadratowym. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i stale wilgotna. Stanowisko ciepłe i słoneczne, zaciszne. Choć dobrze znosi upały, w okresach suszy wymaga nawadniania. Ważne jest również regularne odchwaszczanie i systematyczne zbieranie plonów, co pozwoli roślinie szybko tworzyć nowe przyrosty. Wierzchołki pędów młodych roślin dobrze jest uszczykiwać, dzięki czemu lepiej się rozkrzewią i wydadzą wyższe plony. 

 


Jak jeść?


Części jadalne – liście i wierzchołki młodych pędów zrywa się od końca czerwca do października (do pierwszych mrozów). Po zbiorze liście trętwianu mogą być przechowywane przez kilka dni w lodówce, gdyż długo zachowują świeżość i jędrność.  Przyrządza się je tak jak szpinak warzywny. Młode liście bardzo dobrze smakują na surowo. Można je zamrażać, aby korzystać z dobrodziejstw rośliny jesienią i zimą.

Przeczytaj również: Graj w zielone – jedz zielone!

1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Tadeusz 79.191.52.157 15.07.2019

My tu o szpinaku panie.

A w ciszy gabinetów  w tym ministerstwa zdrowia obecny rząd zabija świadomie naszych emerytów.

Juz w styczniu negocjacje cenowe rzadu z producentami leków doprowadziły do wycofania z produkcji bardzo ważnych dla zdrowia . Ilu emerytów w naszym regionie zbyt szybko pożegna się z życiem?





nr 34/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium