Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 266/2019, Poniedziałek 23 września 2019 r., Tekli i Bogusława

Opublikowano
Ekologiczna ochrona warzyw. Przepisy
Nawet w najbardziej zadbanej uprawie trudno uniknąć chorób i szkodników. Niestety chemiczne środki ochrony roślin często nie są obojętne dla naszego zdrowia i środowiska. Aby nie dopuścić do zniszczenia upraw przez szkodniki, a jednocześnie nie tracić walorów zdrowotnych i smakowych samodzielnie wyhodowanych warzyw, doświadczeni ogrodnicy zalecają ochronę metodami naturalnymi.

Naturalne środki ochrony roślin to zdrowa alternatywa dla preparatów chemicznych. Nie są szkodliwe dla ludzi i zwierząt, nie kumulują się w roślinie tak jak chemia, nie mają karencji i dość szybko ulegają rozkładowi. W marketach ogrodniczych dostępna jest szeroka gama biopreparatów, które zawierają wyciągi z roślin lub żywe mikroorganizmy, tj. bakterie lub larwy owadów. Wprawdzie nie działają tak błyskawicznie jak środki syntetyczne, ale są równie skuteczne. Opryski chroniące warzywa przed szkodnikami i chorobami można również przygotować samemu z wielu pospolicie występujących roślin:


Wyciąg z pokrzywy na mszyce i przędziorki (1 kg ziela bez kwiatów należy zalać 10 l gorącej wody; po 1 – 2 dniach preparat stosować bez rozcieńczenia – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Wyciąg z pomidora na stonkę ziemniaczaną i bielinka kapustnika (100 g liści zalać 3 l gorącej wody; przy porażeniu stosować po 1 – 2 dniach  w rozcieńczeniu 1:2 na całą roślinę).


Wyciąg z wrotyczu na bielinka kapustnika, śmietkę cebulankę, wgryzka szczypiorka (150 g świeżych roślin zalać 5  l gorącej wody; po 1 –2 dniach stosować w rozcieńczeniu – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Wyciąg z rabarbaru na śmietkę cebulankę, wgryzka szczypiorka (500g liści – z ogonkami! – należy zalać 3 l gorącej wody; po 1 – 2 dniach stosować bez rozcieńczenia na całą roślinę – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Odwar z piołunu na pchełki ziemne, inaczej płeszki (300 g ziela zagotować w 10 l wody, stosować bez rozcieńczenia na całą roślinę – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Wyciąg z cebuli na połyśnicę marchwiankę, grzyby glebowe, septoriozę pomidora, zarazę ziemniaka (100 g łusek zalać 10 l gorącej wody; po 4 – 5 dniach stosować bez rozcieńczania na całe rośliny – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Gnojówka z orlicy pospolitej na ślimaki (500 g liści zalać w 5 l wody, odstawić na kilka tygodni, po tym czasie stosować w rozcieńczeniu 1:10 na całe rośliny – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Gnojówka ze skrzypu polnego na grzyby glebowe, septoriozę pomidora (500 g świeżych roślin zalać 5 l wody i odstawić na kilka tygodni; po tym czasie stosować w rozcieńczeniu 1:4 na liście warzyw i doglebowo – zapobiegawczo i przy porażeniu).


Wyciąg z czosnku na grzyby glebowe, septoriozę pomidora (50 g zmiażdżonych ząbków czosnku zalać 10 l wody, stosować bez rozcieńczenia na całą roślinę – zapobiegawczo i przy porażeniu).

 
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 38/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium