Życie Podkarpackie nr 33/2019 Życie Podkarpackie nr 33/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 231/2019, Poniedziałek 19 sierpnia 2019 r., Bolsława i Juliana
Opublikowano
Wysiewamy dynie ozdobne
Zachwycają oryginalnymi kształtami, kolorami, fakturą. Żółte, pomarańczowe czy czerwone przybierają fikuśne formy jabłek, gruszek, grzybków, turbanów, kapeluszy czy pękatych butelek. Ich skórka może być idealnie gładka w dotyku lub wręcz przeciwnie – urozmaicona licznymi bruzdami, wypustkami, brodawkami. Nadchodzące dni to odpowiedni czas na wysiew, jeśli chcemy jesienią cieszyć się tymi niezwykłymi owocami.
Pochodzące z Meksyku i południa USA dynie ozdobne uprawiane są głównie po to, by cieszyć oko. Ich dekoracyjne owoce nie nadają się do spożycia. Wśród ciekawszych odmian warto wymienić m.in.: Turecki Turban – owoce dwukolorowe, przypominające kształtem turban, Koronę Cierniową – owoce otoczone żebrowanymi wypustkami, Kameleona – owoce wielobarwne, o bruzdkowanej skórce czy Galaxy of Stars – wielobarwne owoce w kształcie gwiazdy.


Jak uprawiać? Kiedy siać?


Uprawa jest zbliżona do produkcji owoców dyni zwyczajnej. Nasiona wysiewamy w drugiej dekadzie maja (po tzw. zimnej Zośce), na miejsca docelowe wprost do gruntu. W dołku o głębokości 2 – 3 cm umieszczamy 1 – 2 nasiona – jeśli wzejdą dwa, należy usunąć słabszą roślinę. Na jedną dynię należy zaplanować ok. 1 metra kwadratowego powierzchni. Stanowisko powinno być słoneczne i zaciszne. Gleba – przepuszczalna, żyzna i próchnicza, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym (pH 6,0 – 7,0). Lepiej unikać miejsc, gdzie w ciągu ostatnich 3 – 4 lat były uprawiane inne dyniowate, tj. arbuzy, kabaczki, melony, cukinie, patisony, ale też ogórki.

Pędy niewielkich odmian dyni ozdobnej można umieścić na podporach pilnując, by ciężkie owoce nie zerwały się pod własnym ciężarem.


Jak pielęgnować?


Podstawą dobrego plonowania jest regularne nawadnianie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby. O ile jest ciepło, dynia kiełkuje po ok. 7 – 10 dniach, w przeciwnym wypadku –  po nieco dłuższym okresie.

W połowie sierpnia wskazane jest usuwanie wierzchołków pędów nad drugim liściem, co przyspiesza dojrzewanie. Warto również wycinać pędy nieowocujące. Pierwsze owoce można zbierać po około 3 miesiącach uprawy.
nr 33/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium