Życie Podkarpackie nr 29/2019 Życie Podkarpackie nr 29/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 202/2019, Niedziela 21 lipca 2019 r., Daniela i Andrzeja
Opublikowano
Wczesnowiosenne warzywa z rozsady
W lutym przyroda powoli budzi się z zimowego letargu. Druga połowa miesiąca to dobry moment, aby zabrać się za uprawę wczesnowiosennych warzyw z rozsady.

Dzięki temu zdołamy przyspieszyć plonowanie warzyw ciepłolubnych, tj. pomidorów czy papryki, zwiększyć efektywność wzrostu roślin wolnorosnących (m.in. brokuł, kalafior, kalarepa) i polepszyć zdolność kiełkowania karczocha czy selera. Do wysiewu na rozsadę w lutym nadają się: bazylia pospolita, majeranek ogrodowy, cząber ogrodowy, tymianek, brokuł, cebula, kalafior, kalarepa, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, sałata masłowa, seler, szczypiorek.


Jak to zrobić?


Nasiona umieszczamy w skrzynkach wypełnionych specjalną ziemią do wysiewu lub ziemią kompostową. Nasiona drobne wysiewamy rzutowo, większe – punktowo (dzięki temu unikniemy konieczności pikowania podrośniętych sadzonek). Aby poprawić kontakt z glebą oraz zwiększyć procent skiełkowania przed przysypaniem nasion warstwą ziemi, możemy je lekko docisnąć do podłoża. Na koniec obowiązkowo podlewamy.


Optymalne warunki


Aby zapewnić szybki wzrost sadzonek, pojemniki ustawiamy na widnym parapecie (najlepiej wystawy południowej) i utrzymujemy je w temperaturze oscylującej w granicach 18-25 st. C. Kiełkujące rośliny zraszamy co najmniej raz dziennie odstaną wodą w temperaturze pokojowej – aby ograniczyć jej parowanie, skrzynki przykrywamy przezroczystą folią, szybą lub plastikową osłoną. Przygotowując rozsadę, powinniśmy pamiętać o zabezpieczeniu jej przed rozwojem chorobotwórczych grzybów i pleśni (np. wyciągiem z czosnku).

Po skiełkowaniu kilku-, kilkunastodniowe siewki przepikowujemy do rozsadników docelowych. Mogą to być np. specjalne wielodoniczki zakupione w sklepie ogrodniczym, ale też wykonane metodą chałupniczą pojemniki ze zużytych rolek papieru toaletowego, opakowań po jajach, serkach czy jogurtach.  Na miejsca stałe, do gruntu, wysadzamy je zgodnie z terminem wskazanym na opakowaniu nasion, ale po uprzednim zahartowaniu. Stopniowe przyzwyczajanie rozsady do warunków panujących na zewnątrz powinno trwać około 10-14 dni.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 29/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium