Życie Podkarpackie nr 50/2018 Życie Podkarpackie nr 50/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 349/2018, Sobota 15 grudnia 2018 r., Celiny i Waleriana
Opublikowano
Kwiaty doniczkowe do kuchni
Opary z gotujących się potraw, wyziewy gazowe, wszędobylski tłusty osad. Nie każda roślina zniesie tak trudne warunki. Na szczęście niektóre gatunki w kuchennym środowisku radzą sobie doskonale.
Rośliny w kuchni są narażone na wiele niesprzyjających warunków. Przetrwają je tylko najsilniejsze i najbardziej wytrzymałe okazy.
Zielistka Sternberga (Chlorophytum comosum)

Do dekoracji kuchni nadają się rośliny żywotne, odporne na niedobór światła i parną atmosferę. Najlepiej takie, które nie zajmą dużo miejsca. Sprawdzą się gatunki o pokroju wzniesionym (sansewieria, dracena, kliwia, aspidistra wyniosła, skrzydłokwiat), kępiastym (zielistka sternberga), kompaktowym (sępolia – fiołek afrykański, kalanchoe, różne gatunki sukulentów). Lepiej zrezygnować z roślin tworzących malownicze, zwisające kaskady, gdyż będą one nam zwyczajnie przeszkadzać. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na pnącza (mogą to być np. cissus rombolistny, hoya różowa, trzykrotka, bluszcze o zielonych liściach), trzeba im zapewnić podpory utrzymujące ich pędy w ryzach.

Gdzie ustawić?


Przygotowywanie posiłków wymaga krzątaniny, więc donice z roślinami lokujemy tak, by nie przeszkadzały w codziennych czynnościach: na parapetach, w wiszących doniczkach, na półkach. Kwiatów nie należy ustawiać w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki gazowej czy kaloryfera, gdyż wysoka temperatura mogłaby im poważnie zaszkodzić. Podobnie jak bezpośrednie sąsiedztwo dojrzewających owoców, a zwłaszcza jabłek. Wydzielają one etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców, ale w przypadku roślin może powodować przedwczesne starzenie.


Jak o nie zadbać?


Kuchenne okazy będą wymagały od nas nieco uwagi. Przede wszystkim należy regularnie, przy pomocy wilgotnej ściereczki, usuwać gromadzącą się na liściach i innych częściach rośliny warstewkę tłuszczu. To prawdziwy magnes na kurz, który roślinę szpeci i utrudnia jej oddychanie. Sama woda nie wystarczy– dobrze wzmocnić jej działanie, dodając kilka kropli łagodnego detergentu. Zabieg przeprowadzamy raz na tydzień, dwa. Nie wolno zapominać o regularnym, choć ze względu na dużą wilgotność powietrza niezbyt częstym, podlewaniu i zraszaniu.

Kuchnia z ziołowym ogródkiem.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 50/2018
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium