Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Opublikowano
Po sezonie: konserwacja narzędzi ogrodniczych
Po zakończeniu sezonu narzędzia i urządzenia wykorzystywane do prac w ogrodzie należy dobrze oczyścić i przenieść do pomieszczenia, w którym przechowamy je przez zimę. Wszystkie należy odpowiednio zabezpieczyć, aby dobrze służyły nam w kolejnych latach.

Jak to zrobić?


 Szpadle, łopaty, motyki, grabie, widły należy oczyścić z ziemi (np. myjką ciśnieniową lub drucianą szczotką), umyć wodą z detergentem i przetrzeć spirytusem lub denaturatem. Ostatni krok pomoże pozbyć się zarodników grzybów, nicieni i bakterii chorobotwórczych. Miejsca połączeń ruchomych części narzędzi ogrodowych warto posmarować preparatem do konserwacji., natomiast  powierzchnie metalowe zabezpieczyć przed korozją (np. przecierając je szmatką nasączoną olejem).

Sekatory, nożyce do trawy i żywopłotów, piłki do cięcia drewna po oczyszczeniu  i osuszeniu dobrze jest przetrzeć denaturatem. Jeśli pozostały na nich resztki żywicy, można użyć rozpuszczalnika. Ruchome części tnące należy naostrzyć i naoliwić.

 Kosiarki i podkaszarki elektryczne trzeba oczyścić z resztek trawy i ziemi. Noże wyczyścić, naostrzyć i pokryć środkiem konserwującym. Kosiarki spalinowe mogą potrzebować wymiany świec i filtra powietrza oraz konserwacji cylindrów silnika (wystarczy odkręcić świece, wstrzyknąć olej silnikowy i ponownie wkręcić świece – wiosną po pierwszym uruchomieniu kosiarki olej się wypali). W razie widocznych uszkodzeń najlepiej oddać maszynę do serwisu.

Z opryskiwaczy usuwamy resztki cieczy, które w trakcie zimowych miesięcy mogłyby wyschnąć i zapchać dyszę rozpylającą. Wnętrze pojemników trzeba umyć, a następnie przez kilkadziesiąt sekund rozpylać wodę, aby dokładnie oczyściła dyszę.

Donice i inne pojemniki, w których były uprawiane rośliny sezonowe, trzeba opróżnić z ziemi, oczyścić szczotką i opłukać w wodzie z dodatkiem detergentu. Żeby pozbyć się  chorobotwórczych mikrobów,  można na chwilę zanurzyć donice we wrzątku.

 


Dlaczego to takie ważne?


Ziemia, soki roślinne i resztki nawozów znajdujące się na powierzchni narzędzi mogą prowadzić do korozji metalu. Również wilgoć może sprawić, że wraz z nadejściem nowego sezonu będą czekały nas wydatki, bo nasz sprzęt nie będzie nadawać się do użytku. Właściwa konserwacja pozwoli zachować trwałość narzędzi.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 46/2018
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium