Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 291/2017, Środa 18 października 2017 r., Łukasza i Juliana
Opublikowano
Zielone szparagi w przydomowym ogrodzie
Maj to sezon szparagów! Smaczne i zdrowe zdobywają w Polsce coraz liczniejsze grono zwolenników. Zawierają sporo witamin, minerałów i innych ważnych składników. Zamiast przepłacać w sklepach, warto zastanowić się nad ich uprawą na własną rękę.
Okres wiosenny to najlepszy czas na założenie przydomowej plantacji szparagów. Jednoroczne, silne i zdrowe kłącza szparagów (tzw. karpy) możemy wyprodukować samodzielnie z nasion lub kupić w sklepie ogrodniczym. Ziemię pod uprawę trzeba odchwaścić i zasilić obornikiem lub kompostem – najlepiej w roku poprzedzającym sadzenie.


Jak sadzić szparagi?


Stanowisko szparagów powinno być dobrze nasłonecznione i przewiewne, ale jednocześnie osłonięte od wiatru, który może wyłamywać delikatne pędy. Optymalne podłoże – zasobne w składniki odżywcze, dobrze napowietrzone i przepuszczalne. Luźne, piaszczysto-gliniaste o pH obojętnym lub lekko kwaśnym (w razie potrzeby można glebę podsypać wapnem). Karpy szparagów sadzimy co 30 – 40 cm do rowków o głębokości około 25 cm, oddalonych od siebie o 150 – 170 cm. Przysypujemy je 5-centymetrową warstwą ziemi, którą dokładnie ugniatamy. Nie zapominamy o dokładnym nawodnieniu.

Karpy szparagów sadzimy co 30 – 40 cm do rowków o głębokości około 25 cm, oddalonych od siebie o 150 – 170 cm.
Przez pierwsze 2 lata po posadzeniu pozwalamy, aby szparagi swobodnie rosły.

Kiedy i jak zbierać?


Zbiory szparagów możemy przeprowadzić dopiero w trzecim roku po posadzeniu – przez pierwsze 2 lata pozwalamy, aby swobodnie rosły. Ścinamy je jesienią, kiedy uschną, a karpy zabezpieczamy suchymi liśćmi lub słomą. W sezonie letnim musimy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu, podlewaniu (jeśli jest bardzo sucho, rośliny trzeba podlewać nawet co 2 – 3 dni), a dwa razy do roku o nawożeniu. Dojrzałe do zbioru szparagi (ok. 20 cm wysokości) ścinamy ostrym nożem tuż nad karpą. Zebrane szparagi przechowujemy w chłodzie, nie dłużej niż 24 godziny, gdyż szybko się psują. Zbiory kończymy w drugiej połowie czerwca, potem pozwalamy roślinom rosnąć swobodnie aż do jesieni. Cierpliwość i trud uprawy szparagów popłaca –  dobrze prowadzona hodowla daje plony nawet przez kilkanaście lat.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 42/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium