Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Start Styl Życia Kuchnia Desery Muffiny malinowo-rabarbarowe
powrót do listy
Muffiny malinowo-rabarbarowe
Życie poleca

Muffiny malinowo-rabarbarowe

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Takie babeczki możemy robić z dodatkiem przeróżnych owoców, czekolady, a nawet groszku i kukurydzy. Są proste w przygotowaniu i nie są pracochłonne. A przede wszystkim są smaczne.
Składniki
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • jajko
  • 2 laski rabarbaru
  • garść malin
Przygotowanie

Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie produkty suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, w drugiej trzepaczką łączymy produkty mokre: olej, mleko i jajko.

Rabarbar myjemy, w razie potrzeby obieramy z włóknistej skórki i kroimy w drobną kostkę. Maliny myjemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Owoce łączymy z mąką. Następnie wlewamy do niej produkty płynne i niedbale mieszamy. Należy uważać, żeby owoce się nie rozpadły. Nie przejmujmy się grudkami mąki, gdy wyrosną, dodadzą babeczce lekkości.

Łyżką nakładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożone papilotkami (ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany).  Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podobne przepisy:
Kolorowe babeczki
Kolorowe babeczki Prosty przepis na dekoracyjne muffinki, sprawdzi się na każdą okazję. Kategoria: Desery
poziom: Średni
Kruchy placek z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem Proste, rozpływające się w ustach kruche ciasto przygotowuje się szybko, a kwasko ... Kategoria: Desery
poziom: Średni