Życie Podkarpackie nr 28/2019 Życie Podkarpackie nr 28/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 197/2019, Wtorek 16 lipca 2019 r., Marii i Benedykta
Start Styl Życia Kuchnia Desery Jogurtowe ptasie mleczko
powrót do listy
Jogurtowe ptasie mleczko
Życie poleca

Jogurtowe ptasie mleczko

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Taki deser nie wymaga specjalnych przygotowań i wyszukanych zakupów. Wystarczy mieć w lodówce jogurt, kilka galaretek różnego smaku oraz cukier. Odpowiednio przygotowany nie tylko dobrze smakuje, ale i doskonale wygląda, sprawiając wrażenie niecodziennego deseru.
Składniki
  • 2 duże jogurty naturalne
  • 2 galaretki: malinowe, wiśniowe lub inne, ale czerwone
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie

Jogurt dobrze schłodzić w lodówce. Po dwie galaretki tych samych kolorów rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

Jogurt podzielić na trzy części i każdą z nich ubijać kolejno mikserem w wysokim naczyniu, dodając po 2 łyżki cukru pudru. Jogurt powinien być ubity na puszystą piankę. Następnie należy dodać zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i dokładnie połączyć. Przekładać kolejne warstwy do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby dobrze stężało. Całość można udekorować bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

Podobne przepisy:
Salsa pomidorowo-arbuzowa
Salsa pomidorowo-arbuzowa Arbuz w porównaniu do innych owoców dostarcza mało kalorii, ponieważ ponad 90 pro ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy