Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa

Start Styl Życia Kuchnia Desery Malinowe semifreddo
powrót do listy
Malinowe semifreddo
Życie poleca

Malinowe semifreddo

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Prosto ze słonecznej Italii – aksamitny, mrożony deser z owocami i słodką bezą. Doskonale chłodzi w upalne dni, wybornie smakuje, a na stole prezentuje się niezwykle efektownie. Na dodatek przyrządza się go bardzo łatwo! Warto spróbować tego włoskiego przysmaku.
Składniki
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30 proc.
  • 10 dag malin
  • 10 dag bezików
Przygotowanie

Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od  żółtek. Białka schłodzić, po czym ubić na  sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Schłodzoną  śmietankę ubić na sztywno.

 

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Włożyć całe owoce malin oraz grubo  pokruszone bezy, wymieszać. Masę przelać do pojedynczych miseczek (lub lekko  zwilżonej formy keksowej) i zamrozić. ­­Deser nadaje się do jedzenia po ok. 2 – 3 godzinach.

 

Przed podaniem dodać na wierzch świeże maliny, kawałki pokruszonej bezy, orzeszki pistacji (opcjonalnie). Można też przygotować aromatyczny sos z malin utartych z cukrem i sokiem z cytryny.

Podobne przepisy:
Klasyczne włoskie tiramisu z nutą amaretto
Klasyczne włoskie tiramisu z nutą amaretto Tiramisu to klasyczny włoski deser, nie wymagający pieczenia. Bardzo delikatny, nie ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Domowe lody: śmietankowe z jagodami
Domowe lody: śmietankowe z jagodami Połączenie delikatnej śmietanki z niepowtarzalnym smakiem leśnych jagód to powr ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy