Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 266/2019, Poniedziałek 23 września 2019 r., Tekli i Bogusława

Start Styl Życia Kuchnia Desery Jaffa cake, czyli inna delicja
powrót do listy
Jaffa cake, czyli inna delicja
Życie poleca

Jaffa cake, czyli inna delicja

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pyszną owocową galaretką i puszystym czekoladowym kremem. Smakuje wybornie!
Składniki na formę 25x25 cm
Biszkopt:
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szkl. cukru do wypieków
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 50 g startej czekolady gorzkiej
Krem:
  • 0,5 l śmietanki 36 proc.
  • tabliczka czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
Galaretka
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!). Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (góra – dół), do tzw. suchego patyczka (ok. 30 minut).

 

Przygotować masę: śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać, nie gotować. Odstawić do ostudzenia i schłodzić (min. 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki zmiksować na puszystą masę.  Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać.

 

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (ok. 3/4 ilości podanej na opakowaniu) i odstawić, aby zgęstniała. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Zalewy nie wylewać – z połowy szklanki wymieszanej z wodą w proporcji 1:1 przygotować poncz i nasączyć nim biszkopt. Kawałki brzoskwiń ułożyć na placku i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyłożyć na nią krem czekoladowy. Oprószyć kakao lub startą czekoladą.

Podobne przepisy:
Leśny mech. Zielone ciasto na bazie szpinaku
Leśny mech. Zielone ciasto na bazie szpinaku Leśny mech, czyli wilgotne, intensywnie zielone, ucierane ciasto z lekką śmietanko ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Pyszny, kremowy i delikatny serniczek na kruchym spodzie, który wprost rozpływa si ... Kategoria: Desery
poziom: Średni