Życie Podkarpackie nr 20/2019 Życie Podkarpackie nr 20/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 140/2019, Poniedziałek 20 maja 2019 r., Bernarda i Bazylego
Start Styl Życia Kuchnia Desery Babka majonezowa
powrót do listy
Babka majonezowa
Życie poleca

Babka majonezowa

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Lekka, puszysta i wilgotna babka majonezowa to prawdziwa królowa wielkanocnego stołu.
Składniki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g majonezu
  • szczypta kurkumy
  • mąka i tłuszcz do formy
lukier
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie

Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać żółtka.

Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i miksować na minimalnych obrotach miksera.

Majonez połączyć z kurkumą, w kilku partiach dodawać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wyrównać.

Piec w piekarniku  nagrzanym do 180 st. C . Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Dokładnie wymieszać składniki na lukier i polać nim ostudzoną babkę.

Podobne przepisy:
Pyszna babka z bakaliami
Pyszna babka z bakaliami Polecamy znakomity przepis na babkę. Jest łatwy do zrobienia, dlatego mogą ją upi ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Babka potrójnie czekoladowa
Babka potrójnie czekoladowa Ciężkie, idealnie wilgotne ciasto po brzegi wypełnione czekoladowym smakiem i arom ... Kategoria: Desery
poziom: Średni