Życie Podkarpackie nr 24/2019 Życie Podkarpackie nr 24/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 168/2019, Poniedziałek 17 czerwca 2019 r., Laury i Adolfa
Start Styl Życia Kuchnia Desery Placek ptasie mleczko z marakują
powrót do listy
Placek ptasie mleczko z marakują
Życie poleca

Placek ptasie mleczko z marakują

Kategoria: Desery
poziom: Średni
W tym tropikalnym deserze odnajdziemy idealnie wyważoną dozę słodyczy i kwaskowatości. Lekki i pyszny przypomina o wakacjach.
Składniki
Spód
  • 100 g masła
  • 200 g herbatników typu petitki lub digestive
  • 2 łyżki masła orzechowego
lub
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 350 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Galaretka z marakują
  • 1 puszka pulpy z marakui
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
Przygotowanie

Składniki na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiaarch 28x28 cm

 

Wykonanie:

Spód: Masło roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki drobno pokruszyć. Dodać do nich płynne masło, masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć i odstawić do wystudzenia.


Pro tip! Jeśli zależy nam na czasie, na spodzie możemy ułożyć okrągłe biszkopty (zamiast podkładu z herbatników).


Pianka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, pilnując, by nie zaczęły tężeć. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z przygotowaną wcześniej galaretką (zimną i płynną!) oraz sokiem z cytryny. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelać do formy z przygotowanym wcześniej spodem (ciasteczkowym lub biszkoptowym). Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Galaretka z marakui: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie połączyć z pulpą z marakui. Całość przelać na sztywną piankę.

Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Kiedy warstwa z marakują stężeje, ciasto będzie gotowe do serwowania.
Podobne przepisy:
Podwójnie cytrynowa pianka na biszkoptowym spodzie
Podwójnie cytrynowa pianka na biszkoptowym spodzie Orzeźwiające, cytrynowe ciacho to idealna propozycja na leniwe, niedzielne popołud ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Pyszny, kremowy i delikatny serniczek na kruchym spodzie, który wprost rozpływa si ... Kategoria: Desery
poziom: Średni