Życie Podkarpackie nr 29/2019 Życie Podkarpackie nr 29/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 199/2019, Czwartek 18 lipca 2019 r., Kamila i Szymona
Start Styl Życia Kuchnia Desery Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
powrót do listy
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
poziom: Średni
Pyszne, kruche rogaliki najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka.
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 g suchych drożdży instant
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Masa makowa
  • 1 szklanka maku
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 100 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych i posiekanych
  • 30 g blanszowanych migdałów
Przygotowanie

Orzechy uprażyć i zemleć. Migdały sparzyć i drobno posiekać.

Składniki na ciasto zagnieść tak jak kruche, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wodą, dodać miód i gotować około 45 minut. Następnie wlać mleko i gotować do odparowania płynu. Ugotowany mak zemleć i połączyć z orzechami.

Ciasto rozwałkować na duży, okrągły placek (średnica ok. 45 cm), podzielić na 14 trójkątów (7 razy przekrawając średnicę placka). Na każdy kawałek wyłożyć farsz. Ciasto zwijać, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka.

Na wyłożonej pergaminem blasze układać rogale. Przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C (bez termoobiegu). Rogaliki piec ok. 30 minut. Po upieczeniu polać lukrem i posypać migdałami.

Podobne przepisy:
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego Gratka dla miłośników cynamonowych pyszności – aromatyczne ciacha w sam raz do ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Kokosowo-malinowe ciasteczka świąteczne
Kokosowo-malinowe ciasteczka świąteczne Pyszne, delikatne i kruche ciasteczka kokosowe, przełożone malinowym dżemem. Pięk ... Kategoria: Desery
poziom: Średni