Życie Podkarpackie nr 50/2018 Życie Podkarpackie nr 50/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 349/2018, Sobota 15 grudnia 2018 r., Celiny i Waleriana
Start Styl Życia Kuchnia Desery Tort „Marysieńka”
powrót do listy
Tort „Marysieńka”
Życie poleca

Tort „Marysieńka”

Kategoria: Desery
poziom: Trudny
Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto, idealne na Boże Narodzenie i inne okazje. Receptura z małymi modyfikacjami na na podstawie przepisu siostry Anastazji.
Składniki
Biszkopt ciemny
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki płynnego miodu
Krem budyniowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 200 g cukru
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji
  • polewa czekoladowa, posiekane orzechy do dekoracji
Przygotowanie

Biszkopt ciemny: ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą mąką. Wymieszać. Piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 st. C na blaszce okrągłej o średnicy 28 cm. Po upieczeniu i schłodzeniu przekroić ciasto na dwie części.

 

Wkładka orzechowa: białka ubić z cukrem (żółtka będą potrzebne do kremu). Dodać posiekane orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 st. C.

 

Wykonanie masy:

Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem wanilinowym. W misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe pół szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć masło i dodać do niego przestudzony budyń.

 

Przełożenie tortu: placek kakaowy – krem – wkładka orzechowa – krem – placek kakaowy – polewa czekoladowa.

Podobne przepisy:
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Trudny
Tort Sachera
Tort Sachera Wiadomo, że prawdziwa receptura na tort Sachera jest pilnie strzeżona. Ten przepis ... Kategoria: Desery
poziom: Trudny