Życie Podkarpackie nr 29/2019 Życie Podkarpackie nr 29/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 199/2019, Czwartek 18 lipca 2019 r., Kamila i Szymona
Start Styl Życia Kuchnia Desery Czekoladowa szarlotka z budyniem
powrót do listy
Czekoladowa szarlotka z budyniem
Życie poleca

Czekoladowa szarlotka z budyniem

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Idealne połączenie jabłek, kakao i budyniu – rozpływa się w ustach!
Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 375 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka (XL)
Wypełnienie
  • około 1,5 kg twardych, kwaskowatych jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)
  • 750 ml mleka
Przygotowanie

Dużą prostokątną formę wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier,  pokrojone w niedużą kostkę masło oraz żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić masę na dwie równe części. Jedną owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Drugą podzielić raz jeszcze na dwie, trzy mniejsze części i po owinięciu folią zamrozić.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepić nim przygotowaną wcześniej formę. Na wierzchu rozłożyć jabłka i oprószyć je bułką tartą wymieszaną z cukrem.

Ugotować budynie: proszek rozpuścić w 250 ml zimnego mleka, a pozostałe 500 ml zagotować, w razie potrzeby dodając cukier. Wlać mieszankę budyniową na wrzące mleko, zmniejszyć ogień i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Gotowy wylać na posypane bułką jabłka.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać równomiernie na budyniu.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzić w formie.

Podobne przepisy:
Biszkopt z jabłkami
Biszkopt z jabłkami Podstawowe surowce ciasta biszkoptowego to: jaja, cukier, mąka pszenna i ziemniaczan ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Strudel jabłkowy w cieście filo
Strudel jabłkowy w cieście filo Lekkie i bardzo smaczne jesienne ciasto. Aromatyczne, pachnące cynamonem jabłkowe n ... Kategoria: Desery
poziom: Średni