Życie Podkarpackie nr 7/2019 Życie Podkarpackie nr 7/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 50/2019, Wtorek 19 lutego 2019 r., Konrada i Arnolda
Start Styl Życia Kuchnia Desery Cherry pie. Placek z wiśniami w amerykańskim stylu
powrót do listy
Cherry pie. Placek z wiśniami w amerykańskim stylu
poziom: Średni
Lekkie, kruche ciasto po brzegi wypełnione soczystymi wiśniami to idealny deser na letnie popołudnie. Podany na ciepło z kulką lodów waniliowych to prawdziwa poezja smaku!
Składniki
Kruche ciasto
  • 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • około 5 łyżek zimnej wody
Nadzienie
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 3/4 szklanki cukru (zależy od kwaśności owoców)
  • 1 białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie

Przepis na formę o średnicy 24 – 25 cm

 

CIASTO: Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Aby było odpowiednio elastyczne, stopniowo łyżkami dodawać zimną wodę. Kiedy uzyska odpowiednią konsystencję, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na ok. 30 minut włożyć do lodówki. Po schłodzeniu podzielić kulę na 2 nierówne części. Większą rozwałkować, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do tarty. Ponownie schłodzić w lodówce. Mniejszą cienko rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok. 2 cm.

 

NADZIENIE: W misce połączyć dwa rodzaje mąki i cukier. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać. Owoce przełożyć na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć z pociętego ciasta krateczkę, posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 10 minut, po tym czasie zredukować temperaturę do 175 st. C. Po upływie 30 – 40 minut ciasto będzie gotowe.

Podobne przepisy:
Kruchy placek z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem Proste, rozpływające się w ustach kruche ciasto przygotowuje się szybko, a kwasko ... Kategoria: Desery
poziom: Średni