Życie Podkarpackie nr 16/2019 Życie Podkarpackie nr 16/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 110/2019, Sobota 20 kwietnia 2019 r., Czesława i Agnieszki
Start Styl Życia Kuchnia Desery Naleśniki a'la czarny las
powrót do listy
Naleśniki a'la czarny las
Życie poleca

Naleśniki a'la czarny las

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Obłędnie czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i wiśniami to deser inspirowany popularnym tortem szwarcwaldzkim. Choć są nieco czasochłonne, smakują wyśmienicie – najlepiej zaraz po usmażeniu!
Składniki
Ciasto naleśnikowe
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • + woda
  • + masło do smażenia
Bita śmietana
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • słoiczek wiśni w zalewie
  • do dekoracji roztopiona czekolada lub gotowy sos czekoladowy
Przygotowanie

Do schłodzonego naczynia wlać zimną śmietanę i ubijać mikserem przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększyć obroty do najwyższych i ubijać do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.

 

Dokładnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki ciasta i odstawić na pół godziny. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanym maśle. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę wody.

 

Na ciepłe naleśniki nakładać ubitą śmietanę, dodać owoce i składać na pół. Można polać sosem czekoladowym. Podawać od razu.

Podobne przepisy:
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Pancakes – amerykańskie naleśniki Puszyste, słodkie pancakes, placuszki serwowane prosto z patelni, tradycyjnie z sose ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy