Życie Podkarpackie nr 29/2019 Życie Podkarpackie nr 29/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 199/2019, Czwartek 18 lipca 2019 r., Kamila i Szymona
Start Styl Życia Kuchnia Desery Mazurek ze słonym karmelem
powrót do listy
Mazurek ze słonym karmelem
Życie poleca

Mazurek ze słonym karmelem

Kategoria: Desery
poziom: Trudny
Tradycyjne ciasto wielkanocne w nowoczesnej odsłonie.
Składniki
Ciasto
  • 170 g mąki tortowej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko XL
Karmel
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 -proc.
  • po 1/4 szklanki masła, miodu i cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g bakalii (rodzynki i orzechy włoskie)
Przygotowanie

Ciasto: do miski przesiać mąkę, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać kawałki masła. Dokładnie połączyć składniki przy pomocy blendera lub miksera. Wbić jajko i zagnieść ciasto, a następnie uformować z niego kulę. Lekko spłaszczoną owinąć w folię i na 30 minut włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć równomiernie schłodzone i rozwałkowane ciasto, wokół uformować centymetrowy rant. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut. Piec ok. 35 min w temp. 160 st. C (bez termoobiegu).

 

Masa: w rondelku zagotować śmietankę, masło, miód i cukier. Zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, gotować do zagęszczenia  (ok. 10 – 15 minut). Zdjąć z palnika, dodać sól, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wyłożyć na ciasto.

 

Ozdobić wg uznania.

Podobne przepisy:
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pastą z pieczarek są ciekawą i smaczną przekąską. Sprawdzą s ... Kategoria: Przystawki
poziom: Trudny
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny. Bardzo prosty i zawsze udany, na wyjątkow ... Kategoria: Desery
poziom: Trudny