Życie Podkarpackie nr 7/2019 Życie Podkarpackie nr 7/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 50/2019, Wtorek 19 lutego 2019 r., Konrada i Arnolda
Start Styl Życia Kuchnia Desery Kokosowo-malinowe ciasteczka świąteczne
powrót do listy
Kokosowo-malinowe ciasteczka świąteczne
poziom: Średni
Pyszne, delikatne i kruche ciasteczka kokosowe, przełożone malinowym dżemem. Pięknie prezentują się na świątecznym stole, mogą stanowić słodki podarek. Smakują dzieciom i dorosłym.
Składniki
na 20 ciastek
  • 130 g masła (twardego, 82 proc.)
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
  • dżem malinowy
Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło pokroić w kostkę. Ucierać z cukrem pudrem przez 7 minut na puszystą masę. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.

Wiórki kokosowe zmiksować na proszek w młynku do kawy. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać do masła i zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Szklanką lub okrągłą foremką (o średnicy ok. 6 cm) wycinać kółka. Układać je na blaszce wyłożonej pergaminem. W połowie kółeczek małą foremką wyciąć gwiazdkę lub inny dowolny kształt. Resztki ciasta połączyć i wyciąć ponownie ciasteczka. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.

Po upieczeniu całe ciasteczka posmarować łyżeczką dżemu, natomiast ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Położyć je na ciasteczku posmarowanym dżemem i delikatnie docisnąć.

Podobne przepisy:
Keks staropolski
Keks staropolski Aromatyczny keks, ciężki i wilgotny, bogaty w bakalie – to bożonarodzeniowy klas ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Smaczne, postne pierogi w sam raz na Wigilię. Kategoria: Dania jarskie
poziom: Średni