Życie Podkarpackie nr 38/2017 Życie Podkarpackie nr 38/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 265/2017, Piątek 22 września 2017 r., Tomasza i Maurycego
Start Styl Życia Kuchnia Desery Kremówka na ostatnią chwilę
powrót do listy
Kremówka na ostatnią chwilę
Życie poleca

Kremówka na ostatnią chwilę

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Nie masz za wiele czasu, a spodziewasz się gości? Przygotuj kremówkę! Ten ekspresowy deser pięknie się prezentuje i smakuje każdemu! Zamiast ciasta francuskiego możesz użyć krakersów lub herbatników.
Składniki
  • 2 szt. gotowego ciasta francuskiego (prostokątne )
  • 4 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • wanilia (naturalna lub ekstrakt)
Przygotowanie

Ciasto francuskie upiec wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

 

Przygotować krem: Do wysokiego rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać skórkę otartą z cytryny i razem podgrzewać.

 

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem. Cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki,  porcjami dodawać zimne mleko i mąkę. Na końcu wanilię.

 

Po usunięciu skórki cytryny z gorącego mleka wlać je do masy jajecznej. Dokładnie zamieszać. Przełożyć do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nieco ostudzić.

 

Przestudzony (ale nie zimny!) krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na płat ciasta francuskiego, przykryć drugim i delikatnie docisnąć. Na koniec posypać kremówkę cukrem pudrem. Najlepiej smakuje schłodzona.

Podobne przepisy:
Ciasto kawalerskie
Ciasto kawalerskie Polecamy znakomity i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto ucierane, które po upi ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego Gratka dla miłośników cynamonowych pyszności – aromatyczne ciacha w sam raz do ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy