Życie Podkarpackie nr 16/2017 Życie Podkarpackie nr 16/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 115/2017, Wtorek 25 kwietnia 2017 r., Marka i Jarosława
Start Styl Życia Kuchnia Desery Mazurek kajmakowy
powrót do listy
Mazurek kajmakowy
Życie poleca

Mazurek kajmakowy

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny. Bardzo prosty i zawsze udany, na wyjątkowo kruchym cieście, które rozpływa się w ustach. Ozdoba każdego Wielkanocnego stołu.
Składniki
Spód
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 1,5 kostki masła (30 dag)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 4 ugotowane żółtka na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli
  • migdały, orzechy, suszone owoce
Masa kajmakowa
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie

Spód

Ugotowane na twardo żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło (tuż po wyjęciu z lodówki), posiekać nożem na małe kawałeczki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagniatać do ich dokładnego połączenia. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy tworząc niewielki rant. Wstawić do lodówki na kwadrans. Po wyjęciu spód ponakłuwać widelcem. Aby zanadto nie urosło można obciążyć je np. fasolką po uprzednim wyłożeniu folią aluminiowa lub pergaminem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 30 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową, dekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.

Masa kajmakowa

Do rondelka wlać śmietankę i wsypać cukier. Gotować, cały czas mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kiedy masa się zagotuje zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez około pół godziny, mieszając co chwilę. Masa powinna zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Zdjąć z ognia i ostudzić. Można wykorzystać gotową masę kajmakową lub przygotować na bazie mleka skondensowanego (puszkę należy wstawić do głębokiego garnka zalać wodą i na małym ogniu gotować przez ok. 2 godziny).
Podobne przepisy:
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Ciasto Rafaello [Kuchnia u Bietki]
Ciasto Rafaello [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z kokosem. Słodkości to moja ulubiona dziedzina ... Kategoria: Desery
poziom: Średni