Życie Podkarpackie nr 38/2017 Życie Podkarpackie nr 38/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 268/2017, Poniedziałek 25 września 2017 r., Aurelii i Ładysława
Start Styl Życia Kuchnia Desery Blok czekoladowy bez pieczenia
powrót do listy
Blok czekoladowy bez pieczenia
Życie poleca

Blok czekoladowy bez pieczenia

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Ten słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii prawdziwą furorę robił w czasach PRL-u, gdy niełatwo było o czekoladę. Niezapomniany smak, do którego warto od czasu do czasu powrócić!
Składniki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kostka masła
  • pół szklanki wody
  • 5 (lub więcej) łyżek ciemnego kakao
  • 500 g pełnego mleka w proszku (tzw. “niebieskie”)
  • 250 g herbatników (petitki)
  • olejek rumowy
  • bakalie
Przygotowanie

Masło i cukier z wodą rozpuścić w rondelku. Ostudzić. Dodać mleko w proszku, kakao, kilka kropli olejku rumowego – energicznie mieszać do całkowitego połączenia składników. Gładką masę połączyć pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi bakaliami. Wlać do formy (np. keksówki) i wstawić do lodówki.

Po całkowitym zastygnięciu masy wyjąć blok z formy – podawać od razu lub po uprzednim udekorowaniu – wyjątkowo smakowicie wygląda, kiedy oblejemy blok czekoladą i posypiemy pokruszoną bezą. 

Podobne przepisy:
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe Są takie przepisy, przy których na samą myśl cieknie ślina, tym razem są to tru ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Babka potrójnie czekoladowa
Babka potrójnie czekoladowa Ciężkie, idealnie wilgotne ciasto po brzegi wypełnione czekoladowym smakiem i arom ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy