Życie Podkarpackie nr 46/2017 Życie Podkarpackie nr 46/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2017, Niedziela 19 listopada 2017 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Desery Tradycyjne pączki z różą
powrót do listy
Tradycyjne pączki z różą
Życie poleca

Tradycyjne pączki z różą

Kategoria: Desery
poziom: Trudny
Klasyczne pączki smażone na smalcu. Dzięki idealnie dobranym proporcjom składników zawsze się udają. Pachną wanilią i domowymi wypiekami.
Składniki
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml spirytusu
  • 1 cytryna
  • 10 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • słoik konfitury z dzikiej róży lub 40 dag innej gęstej marmolady drobno pokrojona kandyzowana skórka pomarańczowa
  • ok. 1 kg smalcu do smażenia
Lukier
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i połową szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z rozczynem drożdży. Dodać żółtka utarte z cukrem, jedno całe jajko, resztę mleka, skórkę otartą z cytryny, cukier waniliowy, spirytus i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać roztopione w kąpieli wodnej masło (nie może być gorące!) i zagnieść ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po upływie ok. 30 minut z ciasta można wykrawać placki. Na środku każdego umieścić łyżeczkę konfitury, zalepić brzegi i formować pączki. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Utrzeć lukier.

W głębokiej patelni rozgrzać smalec. Wkładać pączki i smażyć ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Delikatnie odsączyć z tłuszczu. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.  

Podobne przepisy:
Keks staropolski
Keks staropolski Aromatyczny keks, ciężki i wilgotny, bogaty w bakalie – to bożonarodzeniowy klas ... Kategoria: Desery
poziom: Trudny
Babka potrójnie czekoladowa
Babka potrójnie czekoladowa Ciężkie, idealnie wilgotne ciasto po brzegi wypełnione czekoladowym smakiem i arom ... Kategoria: Desery
poziom: Trudny