Życie Podkarpackie nr 13/2017 Życie Podkarpackie nr 13/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 89/2017, Czwartek 30 marca 2017 r., Amelii i Jana
Start Styl Życia Kuchnia Desery Babka potrójnie czekoladowa
powrót do listy
Babka potrójnie czekoladowa
Życie poleca

Babka potrójnie czekoladowa

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Ciężkie, idealnie wilgotne ciasto po brzegi wypełnione czekoladowym smakiem i aromatem. Przepyszna propozycja dla łasuchów. Palce lizać!
Składniki
  • 220 g gorzkiej czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru do pieczenia lub cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
Przygotowanie

120 g czekolady połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia. Masło ucierać z cukrem, aż powstanie jednolita, kremowa masa. Cały czas miksując, dodawać jaja (każde osobno), a następnie wlać czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i 100 g posiekanej czekolady – dodać do ciasta. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Ciasto wlać na wysmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą keksówkę lub formę do babki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół) przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Uwaga – ciasto pieczone zbyt długo będzie suche. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby ostygło.


Przygotować polewę:


Podgrzać śmietankę, a następnie rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Polać ciasto. Zanim polewa zastygnie, można udekorować wypiek np. posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi albo kandyzowanymi wiśniami.

Podobne przepisy:
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe Są takie przepisy, przy których na samą myśl cieknie ślina, tym razem są to tru ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Tort Sachera
Tort Sachera Wiadomo, że prawdziwa receptura na tort Sachera jest pilnie strzeżona. Ten przepis ... Kategoria: Desery
poziom: Średni