Życie Podkarpackie nr 28/2019 Życie Podkarpackie nr 28/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 197/2019, Wtorek 16 lipca 2019 r., Marii i Benedykta
Start Styl Życia Kuchnia Desery Ciasto kawalerskie
powrót do listy
Ciasto kawalerskie
Życie poleca

Ciasto kawalerskie

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Polecamy znakomity i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto ucierane, które po upieczeniu jest puszyste i wilgotne, a dodatek dżemu nadaje mu specyficzny, lekko winny smak. Mogą je upiec nawet dorastające dzieci, bo jest naprawdę łatwe w wykonaniu.
Składniki
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2 całe jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 mały słoik dżemu lub marmolady
Przygotowanie

Cukier utrzeć z masłem i 2 całymi jajkami, dodać mąkę, sodę, kakao i ciepłe mleko. Dokładnie utrzeć na gładką masę – powinno być takiej konsystencji jak gęsta śmietana (jeśli jest za gęste, trzeba dodać trochę mleka, a jeśli za rzadkie, należy dodać trochę mąki). Na końcu wyłożyć dżem i dokładnie wymieszać. Można też dorzucić garść bakalii, ale to według uznania. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Boki ciasta powinny lekko odstawać. Po wystygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem i udekorować sezonowymi owocami lub polać polewą czekoladową.

Podobne przepisy:
Ciasto ucierane z serem
poziom: Średni