Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Start Styl Życia Kuchnia Desery Tartaletki z orzechami włoskimi
powrót do listy
Tartaletki z orzechami włoskimi
Życie poleca

Tartaletki z orzechami włoskimi

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Kruche babeczki z aromatycznymi orzechami włoskimi zatopionymi w masie kajmakowej pokochają wielbiciele słodkości. Złociste, chrupiące i słodziutkie. Rozpływają się w ustach. Wspaniale prezentują się na stole!
Składniki na 8 tartaletek
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 400 g orzechów włoskich
  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • karmel – dla smaku i do dekoracji
Przygotowanie

Z mleka przygotować kajmak: puszkę wstawić do garnka wypełnionego wodą. Gotować około 3 godziny na wolnym ogniu, cały czas uzupełniając poziom wody.

Mąkę przesiać do miski, dodać schłodzone, pokawałkowane masło, cukier, żółtko i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i na godzinę wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, podzielić na 8 części i wyłożyć nim foremki. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Gotowe tartaletki powinny nabrać złocistego koloru.

Orzechy wyłuskać i posiekać. Uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masą kajmakową, kiedy jest jeszcze ciepła. Przełożyć na upieczone wcześniej kruche spody. Udekorować karmelem. Smacznego!

Podobne przepisy:
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Muffiny malinowo-rabarbarowe
Muffiny malinowo-rabarbarowe Takie babeczki możemy robić z dodatkiem przeróżnych owoców, czekolady, a nawet g ... Kategoria: Desery
poziom: Średni