Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Desery Gruszki faszerowane serkiem ricotta
powrót do listy
Gruszki faszerowane serkiem ricotta
Życie poleca

Gruszki faszerowane serkiem ricotta

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Gruszki to jesienne owoce, które smakują wybornie na zimno i na ciepło. Przygotowane w piekarniku są jeszcze bardziej aromatyczne, ich skórka staje się miękka, a miąższ delikatny i soczysty. Słodziutkie i delikatne gruszki zapiekane z ricottą to idealne lekarstwo na jesienne smutki.
Składniki
  • 4 gruszki
  • 150 g serka ricotta
  • 4 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • posiekane orzechy lub migdały
  • cynamon
Przygotowanie
Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w powstałych wgłębieniach umieścić ser.  Owoce skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i polać miodem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Wyjąć z piekarnika, posypać orzechami lub migdałami i zapiekać kolejne 5 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Podobne przepisy:
Gruszki zapiekane z gorgonzolą
Gruszki zapiekane z gorgonzolą Niebanalne połączenie słodkiej gruszki i wytrawnego smaku sera gorgonzola zadowoli ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Sernik dyniowy z korzenną nutą
Sernik dyniowy z korzenną nutą Aksamitnie kremowy sernik na spodzie brownie to idealny deser na jesienne dni. Czekol ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy