Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Desery Domowe lody: jogurtowo-cytrynowe
powrót do listy
Domowe lody: jogurtowo-cytrynowe
Życie poleca

Domowe lody: jogurtowo-cytrynowe

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Lodowy deser w wersji dietetycznej? Nie ma problemu. Wypróbuj nasz przepis na domowe lody jogurtowe z dodatkiem soku cytrynowego i przekonaj się, że dietetyczne menu też może być smaczne.
Składniki
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dosłodzić według uznania. Przelać do formy na lody i zamrozić (co najmniej 2 – 3 godziny). Przed podaniem zanurzyć na moment formę w ciepłej wodzie, gotowe lody gładko odejdą od ścianek. 

Wersja super-lekka: zamiast regularnego jogurtu greckiego użyj jego zamiennika w wersji light, cukier/miód zastąp słodzikiem, np. ze stewii. 

Smacznego!

Podobne przepisy:
Domowe lody: tropikalne z nutą pomarańczy
Domowe lody: tropikalne z nutą pomarańczy Tropikalne orzeźwienie w upalny dzień przyniosą domowej roboty lody na patyku! Nie ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Domowe lody: sorbet kiwi z bananem
Domowe lody: sorbet kiwi z bananem Sorbet, czyli orzeźwiający lodowy deser to hit ostatnich lat. Jest niskokaloryczny, ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy