Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Start Styl Życia Kuchnia Desery Ciasto jogurtowe z rabarbarem
powrót do listy
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Życie poleca

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Delikatny, niezbyt słodki, przyjemnie kwaskowaty placek z rabarbarem to o tej porze roku deser obowiązkowy. Kawałki rabarbaru, otulone pierzynką z jogurtowego ciasta, nie tylko doskonale smakują, ale równie dobrze prezentują się na talerzu i szybko z niego znikają. Oto prosty, błyskawiczny przepis na rabarbarowy wypiek, który uda się każdemu.
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże lub 4 mniejsze jajka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka oleju
Rabarbar
  • ok. 500 – 600 g rabarbaru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Przygotowanie

Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać z łyka, pokroić w kawałki., wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.

Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia; do drugiej wbić jaja, dodać cukier, jogurt, skórkę z cytryny, wanilię i olej, zmiksować. Połączyć składniki z obydwu misek. Nie miksować – mieszać łyżką, aż ciasto będzie gładkie.

Wylać do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 40 – 45 minut. Kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem. 

Podobne przepisy:
Jogurtowe ptasie mleczko
Jogurtowe ptasie mleczko Taki deser nie wymaga specjalnych przygotowań i wyszukanych zakupów. Wystarczy mie ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Kruchy placek z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem Proste, rozpływające się w ustach kruche ciasto przygotowuje się szybko, a kwasko ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy