Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Desery Beza Pavlovej z truskawkami
powrót do listy
Beza Pavlovej z truskawkami
Życie poleca

Beza Pavlovej z truskawkami

Kategoria: Desery
poziom: Średni
Elegancki torcik bezowy ze świeżymi, aromatycznymi truskawkami to deser idealny na lato. Jak głosi tradycja, swoją nazwą i lekką formą bezy nawiązuje do zwiewności, delikatności rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, dla której po raz pierwszy przygotował go szef kuchni hotelu Esplanade w australijskim Perth. Torcik Pavlowej jest przepyszny i słodki, ale w swej słodyczy zrównoważony przez kwaskowatość truskawek. Chrupiący na zewnątrz, piankowy i delikatny w środku. Bardzo prosty w wykonaniu, a niesamowicie efektowny.
Składniki
  • truskawki
BEZA
  • 5 białek
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
KREM
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie

Beza



Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodać cukier. Piana powinna być sztywna i gęsta. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Dla pewności ubijać jeszcze do 3 minut.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg, masę białkową wykładać łyżką w wyrysowanych granicach. Całość wyrównać lub ukształtować na kształt miski – boki nieco wyższe, a środek niższy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 5 minutach ustawić termostat na 150 st. C. Piec 1,5 godziny, studzić w uchylonym piekarniku.

 


Krem



Śmietankę schłodzić, następnie ubijać z cukrem pudrem. Kiedy będzie gotowa, dodać schłodzony serek mascarpone i delikatnie połączyć składniki – mieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Pod koniec można dodać do masy kilka zmiksowanych truskawek.

 

Krem schłodzić. Razem z truskawkami wyłożyć na bezę – najlepiej tuż przed podaniem.

 

Podobne przepisy:
Truskawkowy koktajl z migdałami i nasionami chia
Truskawkowy koktajl z migdałami i nasionami chia Owocowe koktajle, nieodłączny element dietetycznego menu, sprawdzą się również ... Kategoria: Napoje
poziom: Średni
Ciasto truskawkowe z galaretek [Kuchnia u Bietki]
Ciasto truskawkowe z galaretek [Kuchnia u Bietki] Mamy sezon na truskawki, więc pierwszym przepisem, którym się podzielę, będzie p ... Kategoria: Desery
poziom: Średni