Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Desery Leśny mech. Zielone ciasto na bazie szpinaku
powrót do listy
Leśny mech. Zielone ciasto na bazie szpinaku
poziom: Średni
Leśny mech, czyli wilgotne, intensywnie zielone, ucierane ciasto z lekką śmietankową masą i owocami na wierzchu. To oryginalna propozycja, która swój nietypowy kolor zawdzięcza szpinakowi. Ciasto jest bardzo smaczne, a szpinak praktycznie niewyczuwalny. Efektowny wygląd idzie w parze z nieskomplikowanym przepisem i łatwym przygotowaniem. Torcik Leśny mech wspaniale komponuje się z rubinowymi ziarenkami granatu lub – jak na zdjęciu – z okazałymi borówkami amerykańskimi.
Składniki
Ciasto (tortownica 24 – -25cm):
  • 400 – 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na krem:
  • 300 ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. W wysokim naczyniu zmiksować blenderem.

Jaja wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym – ubić na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienką stróżką wlać olej.

Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia, powoli mieszając, wsypać do ubitej masy. Na koniec dodać szpinak oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać – ciasto powinno mieć kremową konsystencję (jeśli wyjdzie za gęste, można dodać odrobinę mleka, w sytuacji odwrotnej – mąkę).

Ciasto wlać  do okrągłej formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto będzie się wypiekać, należy przygotować masę-krem. Wszystkie składniki (śmietankę 30 proc., mascarpone, cukier puder i sok z cytryny) umieścić w misce i na średnich obrotach zmiksować na gładki i gęsty krem.

Gotowe ciasto ostudzić, przepołowić. Wierzchnią warstwę pokruszyć. Spód posmarować masą, posypać przygotowanymi okruszkami, lekko dociskając. Na górze poukładać owoce wg uznania. 

Podobne przepisy:
Tort Sachera
Tort Sachera Wiadomo, że prawdziwa receptura na tort Sachera jest pilnie strzeżona. Ten przepis ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Wuzetka gotowana z biszkoptami [Kuchnia u Bietki]
Wuzetka gotowana z biszkoptami [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zapraszam na pyszną wuzetkę, która stanowi idealne połączenie ciasta, m ... Kategoria: Desery
poziom: Średni