Życie Podkarpackie nr 30/2017 Życie Podkarpackie nr 30/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 208/2017, Czwartek 27 lipca 2017 r., Julii i Natalii
Start Styl Życia Kuchnia Desery Klasyczne włoskie tiramisu z nutą amaretto
powrót do listy
Klasyczne włoskie tiramisu z nutą amaretto
poziom: Łatwy
Tiramisu to klasyczny włoski deser, nie wymagający pieczenia. Bardzo delikatny, niezbyt słodki, ale niesłychanie aromatyczny. Tiramisu to idealna kompozycja smaków, uwielbiana przez kawoszy, ale nie tylko. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na włoskie tiramisu – z alkoholem i bez, z dodatkiem świeżych owoców, korzennych przypraw lub bitej śmietany. My prezentujemy deser tiramisu klasyczne, na bazie biszkoptów i serka mascarpone z dodatkiem kapki amaretto. Likier migdałowy można śmiało zastąpić innym aromatycznym alkoholem (np. koniakiem, czy whisky), a w wersji bez alkoholowej – syropem migdałowym.
Składniki
  • 4 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto
  • 750 g serka mascarpone
  • 200 ml mocnej, czarnej kawy
  • 250 g biszkoptów typu „kocie języczki”
  • 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie

Wykonanie tiramisu jest proste i szybkie – dłużyć sie może jedynie czas oczekiwania (3 – 6 godzin) na ten przepyszny deser. Na szczęście, (niemalże) niebiański smak rekompensuje wszystkie niedogodności.  Do dzieła!

W wysokim naczyniu umieścić żółtka jaj. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Mieszać do momentu, aż powstanie bardzo puszysta, prawie biała masa.

Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i partiami dodawać serek mascarpone. Mieszać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Uwaga  – trzeba uważać, aby masy serowej nie "przekręcić", zbyt duża ilość pęcherzyków powietrza sprawi, że krem stanie się za rzadki i nie stężeje nawet po całonocnym leżakowaniu w lodówce.

Kawę schłodzić, dodać likier amaretto. Połowę biszkoptów nasączyć kawą (powinny być wilgotne, ale zwarte) i ułożyć na prostokątnej blasze (lub dla lepszego efektu wizualnego – w szklanym naczyniu) o wymiarach ok. 30 na 20 cm. Na tak przygotowany spód delikatnie wyłożyć połowę kremu mascarpone, wyrównać, można na tym etapie oprószyć kakao. Lekko dociskając, ułożyć drugą warstwę naponczowanych kawą biszkoptów i masy serowej. Naczynie owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki.

Przed podaniem posypać wierzch gorzkim kakao. 

Podobne przepisy:
Jogurtowe ptasie mleczko
Jogurtowe ptasie mleczko Taki deser nie wymaga specjalnych przygotowań i wyszukanych zakupów. Wystarczy mie ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Aromatyczne, domowe Chai Latté
Aromatyczne, domowe Chai Latté Przepis na chai latte DIY, to korzenna wariacja na temat znanej od pokoleń bawarki, ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy