Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Desery Podwójnie cytrynowa pianka na biszkoptowym spodzie
powrót do listy
Podwójnie cytrynowa pianka na biszkoptowym spodzie
poziom: Łatwy
Orzeźwiające, cytrynowe ciacho to idealna propozycja na leniwe, niedzielne popołudnie. Delikatne i lekkie, doskonale równoważy słodycz z cierpkim aromatem cytryn, dzięki czemu z każdym kęsem rośnie nam ochota na następny i następny… Puszysty biszkopt i delikatna pianka wprost rozpływają się w ustach! Ciasto wychodzi bardzo okazałe, wspaniale prezentuje się udekorowane plasterkiem cytryny i listkiem mięty. Smacznego!
Składniki
  • 4 jajka XL
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g śmietanki 36 proc.
  • 3 opakowania cytrynowej galaretki
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • plasterki cytryny, listki mięty, bita śmietana – do dekoracji
  • odrobina masła, bułka tarta – do wysmarowania blaszki
Przygotowanie

Biszkopt:  Masło rozpuścić na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej – odstawić do ostudzenia. Żółtka oddzielić od białek, wsypać do nich cukier i ubijać na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, skórkę i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem.

Przygotować prostokątną blaszkę – wysmarować ją tłuszczem i obficie obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowane ciasto, piec 20 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Cytrynowa pianka: W 250 ml przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 2 opakowania galaretki, pozostawić do schłodzenia. Pilnować, aby nie stężała!

Wyjąć z lodówki śmietankę (powinna być dobrze schłodzona), przelać do wysokiego naczynia i ubijać mikserem na najwyższych obrotach – aż stanie się gęsta i sztywna. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wlać ją powoli do ubitej śmietanki, stale mieszając.

Kiedy obydwa składniki dokładnie się połączą, uzyskaną masę przelać na wystudzony biszkopt, dokładnie rozprowadzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia.

W międzyczasie ostatnią galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (można dodać mniej wody, aby szybciej tężała), odstawić do schłodzenia, a następnie wylać jako ostatnią warstwę ciasta. Wstawić ponownie do lodówki, czekać do całkowitego stężenia.

Przed podaniem udekorować wg uznania.

Podobne przepisy:
Ciasto kawalerskie
Ciasto kawalerskie Polecamy znakomity i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto ucierane, które po upi ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Jogurtowe ptasie mleczko
Jogurtowe ptasie mleczko Taki deser nie wymaga specjalnych przygotowań i wyszukanych zakupów. Wystarczy mie ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy