Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Desery Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego
powrót do listy
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego
poziom: Łatwy
Gratka dla miłośników cynamonowych pyszności – aromatyczne ciacha w sam raz do popołudniowej kawki, albo na słodkie drugie śniadanie. Pycha! PS Najlepiej smakują na ciepło – prosto z piekarnika. Tylko się nie poparzcie!
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 jajko
Przygotowanie

Masło rozpuścić. Ciasto francuskie rozwinąć i wysmarować masłem. Cynamon, przyprawę do piernika i cukier wymieszać i rozprowadzić równomiernie na cieście. Całość zwinąć w ciasny rulon, wzdłuż dłuższego brzegu. Posmarować rozbełtanym jajkiem, kroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 – 20 minut. 

Podobne przepisy:
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Wegetariański miszmasz na cieście francuskim
Wegetariański miszmasz na cieście francuskim Ekspresowa przekąska dla zabieganych. Pyszna, aromatyczna i pełna zdrowych witamin ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy