Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Desery Keks staropolski
powrót do listy
Keks staropolski
Życie poleca

Keks staropolski

Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Aromatyczny keks, ciężki i wilgotny, bogaty w bakalie – to bożonarodzeniowy klasyk. To ciasto proste do wykonania i nie wymagające nakładów czasu – w sam raz dla zapracowanych. Zawsze wychodzi i na długo zachowuje świeżość. Jest pyszne zaraz po upieczeniu, ale warto przygotować je na 2 – 3 dni wcześniej, aby nabrało głębi smaku, aromatu oraz odpowiedniej miękkości.
Składniki
  • 500 g mąki
  • 5 jajek
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g bakalii
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
  • LUKIER
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, schłodzić. Bakalie opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Następnie zasypać łyżką mąki i dokładnie obtoczyć.

Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia, mąką i masłem. Dodać bakalie i wyrobić ciasto.

Formę keksową (o wym. 10×30 cm) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec przez około 75 minut (do tzw. suchego patyczka).

Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą.

Kiedy keks przestygnie, polać go lukrem lub posypać przesianym cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Pyszna babka z bakaliami
Pyszna babka z bakaliami Polecamy znakomity przepis na babkę. Jest łatwy do zrobienia, dlatego mogą ją upi ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie [Kuchnia u Bietki]
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie. Każdy ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy