Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Start Styl Życia Kuchnia Desery Sernik dyniowy z korzenną nutą
powrót do listy
Sernik dyniowy z korzenną nutą
Życie poleca

Sernik dyniowy z korzenną nutą

Kategoria: Desery
poziom: Trudny
Aksamitnie kremowy sernik na spodzie brownie to idealny deser na jesienne dni. Czekoladowy spód z wyrazistą korzenną nutą kusi aromatem, a dodatek dyniowego puree do masy serowej nadaje ciastu delikatność i szlachetną, złocistą barwę. Wspaniały deser – nie tylko dla koneserów dyniowych wypieków!
Składniki na formę 23 – 24 cm
Spód brownie
  • 75 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka imbiru
Puree z dyni
  • 1 średnia dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu (hokkaido lub kabocha)
Masa serowa
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (można połączyć z serkiem mascarpone pół na pół)
  • 500 g puree z dyni
  • 200 g drobnego białego cukru lub cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie

Puree z dyni: Dynię opłukać, osuszyć, przepołowić. Usunąć pestki i dokładnie wydrążyć – aby nie pozostały żadne nitki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do dołu. Piec przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po wyjęciu ostudzić, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować.


Czekoladowy spód brownie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło pokroić na kawałki i razem z pokruszoną czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Miksować, dodając kolejno: cukier i jajko, a następnie mąkę i posiekane orzechy. Wyłożyć na dno wysmarowanej masłem tortownicy i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Podpiekać przez mniej więcej 10 minut.


Masa serowa: 
Ser umieścić w dużej misie, dodać jajka i żółtka – zmiksować na gładką masę. Dodać puree z dyni, cukier, przyprawy, mąkę i sok z cytryny. Wyrabiać do całkowitego połączenia składników.

_________________________________________________________________________________________


Masę serową wylać na podpieczony spód (aby uniknąć nadmiernego przypieczenia tortownicę owinąć folią aluminiową i wstawić do większej formy wypełnionej wrzątkiem). Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piec przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez 90 min. Ostudzić w piekarniku i przełożyć do lodówki. Udekorować wg gustu.

 

Sernik piec najlepiej dzień przed podaniem.

Podobne przepisy:
Dynia po hindusku
poziom: Trudny
Rozgrzewająca zupa z dyni
Rozgrzewająca zupa z dyni Idealna na długie jesienne i zimowe wieczory. Kategoria: Zupy
poziom: Trudny