Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Desery Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową [Kuchnia u Bietki]
poziom: Łatwy
Drodzy Państwo, prosicie mnie o przepisy na ciasta, bo wielkimi krokami zbliżają się święta i chcielibyście upiec coś nowego, w więc dzisiaj zapraszam na ciasto. Jest to ciasto trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny wspaniały efekt końcowy. U mnie w domu nawet dzieciom to ciasto bardzo smakuje.
Składniki
Ciasto makowe
  • 30 dkg maku
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • 10 dkg orzechów siekanych
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka kawy prawdziwej mielonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dkg margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa kawowa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kawy prawdziwej mielonej
  • 30 dkg margaryny
Wkładka orzechowa
  • 4 jajka
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie

Ciasto makowe:
mak zagotowujemy na mleku i mielemy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dodajemy wszystkie składniki, a na koniec ubitą pianę z 4 białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dwie brytfanki wyłożone papierem do pieczenia, o wymiarach 23 x 38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Wkładka orzechowa:
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Masa kawowa:
mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby masa trochę zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę.

Przekładamy:
ciasto makowe smarujemy połową masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masą kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

Podobne przepisy:
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie [Kuchnia u Bietki]
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie. Każdy ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy