Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Desery Wuzetka gotowana z biszkoptami [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Wuzetka gotowana z biszkoptami [Kuchnia u Bietki]
poziom: Średni
Dzisiaj zapraszam na pyszną wuzetkę, która stanowi idealne połączenie ciasta, masy czekoladowej oraz biszkoptów. Ciasto możemy upiec na każdą okazję. Jeżeli chcecie Państwo zobaczyć zdjęcia z etapów przygotowania ciasta albo poznać więcej przepisów, zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kuchnia u Bietki, a jeżeli macie Państwo do mnie jakieś pytania w sprawie publikowanych przepisów albo chcielibyście jakiś konkretny przepis, to piszcie na adres kuchniaubietki@wp.pl
Składniki
Ciasto
  • 25 dag margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 25 dag margaryny
Dodatkowo
  • 1 duża paczka biszkoptów
  • polewa do polania biszkoptów
Przygotowanie

1. CIASTO

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zacznie kipieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygnie, dodajemy rozbite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

2. MASA

Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzoną masę. Placek czekoladowy smarujemy masą, na niej układamy biszkopty i polewamy delikatnie polewą.
 
Podobne przepisy:
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe Są takie przepisy, przy których na samą myśl cieknie ślina, tym razem są to tru ... Kategoria: Desery
poziom: Średni
Tort Sachera
Tort Sachera Wiadomo, że prawdziwa receptura na tort Sachera jest pilnie strzeżona. Ten przepis ... Kategoria: Desery
poziom: Średni