Życie Podkarpackie nr 30/2017 Życie Podkarpackie nr 30/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 209/2017, Piątek 28 lipca 2017 r., Wiktora i Innocentego
Start Styl Życia Kuchnia Desery Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie [Kuchnia u Bietki]
poziom: Łatwy
Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie. Każdy znajdzie w nim coś pysznego. Mimo tego że jest bez masy i nie wymaga przekładania, nie jest suche. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Właśnie to ciasto podałam na stół z potrawami przygotowanymi na dożynki gminne, które odbyły się w Chłopicach. Ci, co próbowali, bardzo je chwalili.
Składniki
Kruchy spód
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
  • 1 puszka masy makowej (dodaję do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego)
Masa serowa
  • 50 dag sera białego
  • 12 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa orzechowa
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.

3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.

4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.

5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy z formy, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

Podobne przepisy:
Ciasto ucierane z serem
poziom: Łatwy
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy