Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Desery Sernik z masą cappuccino [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Sernik z masą cappuccino [Kuchnia u Bietki]
poziom: Średni
Uwielbiam piec różne ciasta i ciasteczka, a serniki w szczególności. Dzisiaj proponuję sernik jako wkładkę do ciasta, przełożoną masą cappuccino, po prostu niebo w gębie, a galaretka na wierzchu dodaje wypiekowi lekkości. Idealne ciasto na każdą okazję i porę roku. Jako że mieszkam na wsi, mam zawsze pod ręką świeży, swojski biały ser i bardzo często piekę różnego typu serniki. Ten jest jednak bezkonkurencyjny.
Składniki
Placek orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik:
  • 60 dag sera białego twarogowego
  • 15 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • olejek cytrynowy
Masa cappucino:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag cappuccino orzechowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 galaretka czerwona
Przygotowanie

Wykonanie:
1. Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a i na koniec zmielone orzechy i mkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

2. Pieczemy sernik: biały ser mielelmy w maszynce lub rozdrabniamy mikserem. Potem ucieramy margarynę z cukrem pudrem, powoli dodajemy po jednym żółtku, następnie dorzucamy zmielony ser, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, a na sam koniec białka ubite na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 38 cm i pieczemy przez 40 – 45 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Podobne przepisy:
Ciasto ucierane z serem
poziom: Średni
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Desery
poziom: Średni