Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Gołąbki bez zawijania [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Gołąbki bez zawijania [Kuchnia u Bietki]
poziom: Średni
Dzisiaj w mojej kuchni chcę zaproponować Państwu gołąbki nieco różniące się od tych tradycyjnych. Farszu nie trzeba zawijać w liście kapusty, bo tę po prostu szatkujemy. To prosty przepis, służy mi już od dawna, dlatego wspomniane gołąbki dosyć często goszczą na naszym stole. Polecam, bo są naprawdę smaczne, a z kaszami możemy eksperymentować, bo jeżeli ktoś nie lubi jednej tych, która jest są w przepisie, to może ją zastąpić kaszą manną. W kuchni możliwości mamy bardzo wiele, więc radzę z nich korzystać. Gołąbki podaję z sosem pieczarkowym, jest to idealna propozycja podania.
Składniki
  • pół szklanki ryżu
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • pół główki kapusty dużej (jeżeli jest mała, dodajemy całą)
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • kucharek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • woda do podlania
Przygotowanie

1. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Ryż, kaszę jęczmienną, kaszę gryczaną, cebulę, jajka i mięso mielone dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i kucharkiem.

2. Formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju.

3. Podsmażone dajemy wykładamy do naczynia żaroodpornego albo do zwykłej formy do pieczenia, podlewamy wodą i pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 – 1,5 godziny w zależności od twardości kapusty.

Podobne przepisy:
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem Makaron rurka ugotować al dente, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Kategoria: Sałatki
poziom: Średni
Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Zupa ziemniaczano-chrzanowa Ziemniaki są tanie, zdrowie i pożywne. W naszym codziennym pożywieniu niezastąpio ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni