Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Roladki z mięsem mielonym i pieczarkami [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Roladki z mięsem mielonym i pieczarkami [Kuchnia u Bietki]
poziom: Średni
Drodzy Państwo u mnie w domu robi się często roladki schabowe z różnymi dodatkami, tym razem zapraszam na roladki z mięsem mielonym i pieczarkami. Jest to danie proste w przygotowaniu, chociaż trochę pracochłonne i kosztowne, ale za to bardzo smaczne.
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
  • jajko, mąka i bułka tarta do obtoczenia
  • wykałaczki
Przygotowanie

Schab kroimy na 10 plasterków i rozbijamy tłuczkiem.

Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Do przysmażonych pieczarek dodajemy mięso mielone, jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wszystko razem mieszamy. Na rozbity schab dajemy po łyżce farszu i rozsmarowujemy. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.

Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy z mąką Najpierw roladki obtaczamy w jajku potem w bułce wymieszanej z mąką i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażone roladki układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i odrobiną wody. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Roladki serwujemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Takie roladki możemy podać na każdą uroczystość rodzinną, mniejszą lub większą, czy też na zwykły niedzielny obiad. Jestem przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Łowcach i razem z paniami z KGW często robimy różne imprezy i takie roladki zawsze wszystkim smakują.

Elżbieta Sobejko

Podobne przepisy:
Pyzy z mięsem i pieczarkami
Pyzy z mięsem i pieczarkami Na pyzy można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego. Natomiast ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki]
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki] Przyszła do nas fala upałów i za bardzo nie mamy siły gotować potraw czasochłon ... Kategoria: Makarony
poziom: Średni