Życie Podkarpackie nr 49/2019 Życie Podkarpackie nr 49/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2019, Sobota 7 grudnia 2019 r., Marcina i Ambrożego
Start Styl Życia Kuchnia Inne Pierś z kaczki z sosem żurawinowym
powrót do listy
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym
Życie poleca

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym

Kategoria: Inne
poziom: Trudny
Aromatyczne danie w sam raz na odświętny obiad lub wykwintną kolację.
Składniki
  • 2 piersi kaczki ze skórką
  • sól i pieprz
Składniki na sos żurawinowy
  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 g cukru
  • 250 ml czerwonego wina
  • 125 ml (0,5 szklanki) wody
  • szczypta soli
Przygotowanie

 

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Mięso kaczki ogrzać w temperaturze pokojowej. Ponacinać „w kratkę” od strony ze skórą, nie uszkadzając mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Skórą do dołu kłaść na zimnej patelni i podgrzewać na średnim ogniu ok. 15 minut. Skórka powinna się stopniowo wytapiać. Następnie przewrócić mięso na drugą stronę i podsmażyć ok. 2 minuty.

 

Tak podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 – 10 minut. Po wyjęciu odczekać chwilę przed pokrojeniem.

 

Kiedy kaczka będzie się piec, przygotować sos. Do rondelka wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 – 6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym czasie do wina dodać żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Zblendować i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić cukrem wg uznania, jeśli sos jest za kwaśny.

Podobne przepisy:
Aromatyczna rolada z indyka
Aromatyczna rolada z indyka Pomysł dla osób, które szukają oryginalnego sposobu na obiad, to nadziewana rolad ... Kategoria: Przepisy na Boże Narodzenie
poziom: Trudny
Grillowana pierś kurczaka na warzywach
Grillowana pierś kurczaka na warzywach Lekkie danie z delikatnym drobiowym mięsem w roli głównej. Wspaniale sprawdzi się ... Kategoria: Mięsne
poziom: Trudny