Życie Podkarpackie nr 12/2019 Życie Podkarpackie nr 12/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 79/2019, Środa 20 marca 2019 r., Eufemii i Klaudii
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Soczyste sznycle wieprzowo-cielęce
powrót do listy
Soczyste sznycle wieprzowo-cielęce
poziom: Łatwy
Obiadowy klasyk. Smakuje wyśmienicie z tłuczonymi ziemniakami i mizerią, sałatką z pomidorów lub buraczkami.
Składniki
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 mała, sucha bułka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła.

 

Bułkę przez ok. 15 minut moczyć w mleku. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną bułkę, mleko, cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną – jeśli nie będzie zwarta, dosypać trochę bułki tartej. Uformować kotlety. Przed smażeniem obtoczyć każdy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

 

Sznycle podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Podobne przepisy:
Kotlety schabowe z pieczarkami
Kotlety schabowe z pieczarkami Kotlety przyrządzone inaczej z powodzeniem nadają się na niedzielny obiad. Z pewno ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy