Życie Podkarpackie nr 29/2019 Życie Podkarpackie nr 29/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 199/2019, Czwartek 18 lipca 2019 r., Kamila i Szymona
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Świąteczna kaczka z jabłkami i żurawiną
powrót do listy
Świąteczna kaczka z jabłkami i żurawiną
poziom: Średni
Pieczona kaczka z chrupiącą skórką pachnąca aromatycznymi ziołami i dojrzewającymi w słońcu jabłkami, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.
Składniki
  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 1 kg jabłek (np. odmiana szara reneta, golden smith)
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • olej
Przygotowanie

Tuszkę kaczki umyć, oczyścić i osuszyć. Natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą i ziołami. Pozostawić na minimum 4 – 5 godzin (najlepiej na całą noc) w chłodzie.

Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.

Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut polewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, aby skórka się zarumieniła i była chrupiąca.

Podobne przepisy:
Łosoś w białym winie
poziom: Średni
Świąteczne zawijasy śledziowe z cebulką i żurawiną
Świąteczne zawijasy śledziowe z cebulką i żurawiną Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć śledzi – s ... Kategoria: Ryby
poziom: Średni