Życie Podkarpackie nr 50/2018 Życie Podkarpackie nr 50/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 349/2018, Sobota 15 grudnia 2018 r., Celiny i Waleriana
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Skrzydełka kurczaka z warzywami
powrót do listy
Skrzydełka kurczaka z warzywami
poziom: Średni
Danie jednogarnkowe dla zapracowanych. Smaczne, szybkie, pełne odżywczych składników. Palce lizać!
Składniki
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g boczniaków (można zastąpić pieczarkami)
  • 600 g ziemniaków
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 duże pomidory
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w paski.

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dość grubą kostkę.

Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w ćwiartki.

Skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić i lekko oprószyć solą i pieprzem.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby, ziemniaki, groszek, pomidory i mięso. Dolać bulion i przyprawę do kurczaka, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i dusić pod przykryciem 40 min. Doprawić do smaku.
Podobne przepisy:
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku Pożywna zapiekanka z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad. ... Kategoria: Inne
poziom: Średni
Kuchnia hiszpańska: paella valenciana
Kuchnia hiszpańska: paella valenciana Sztandarowe danie kuchni hiszpańskiej, rodem z Walencji. Kolorowa mięsno-warzywna p ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni