Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Kuchnia tajska: kurczak w zielonym curry
powrót do listy
Kuchnia tajska: kurczak w zielonym curry
poziom: Łatwy
Jedno ze sztandarowych dań kuchni tajskiej. Zachwyci miłośników ostrych smaków!
Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • pokrojony szczypior
  • 2 – 3 ząbki czosnku w plasterkach
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie

W woku lub na głębszej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekany szczypior i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smażyć przez minutę, mieszając.

 

Dodać 3 łyżki zielonej pasty curry (uwaga – ostra), mieszać i smażyć przez 2 minuty. Wlać 150 ml bulionu, 400 ml mleka kokosowego, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Następnie wrzucić pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka i gotować na mniejszym ogniu, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy i wycisnąć do środka sok z połowy limonki. Raz jeszcze zamieszać. Podawać z ryżem jaśminowym.
Podobne przepisy:
Rozgrzewający kurczak curry
Rozgrzewający kurczak curry Im temperatura niższa, tym chętniej sięgamy po solidne, sycące jedzenie. Kurczak ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem i oliwkami
Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem i oliwkami Aromatyczne, złociste kawałki miękkiego mięsa kurczaka, które doskonale komponuj ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy