Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Leczo
powrót do listy
Leczo
Życie poleca

Leczo

Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni
Popularna węgierska potrawa jednogarnkowa. W sam raz na chłodniejsze jesienne dni. Kuchnie świata: kuchnia węgierska.
Składniki
  • 5 różnokolorowych papryk
  • 2 średnie cukinie
  • kawałek boczku wędzonego (ok. 10 dag)
  • kawałek dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6 – 8 świeżych pomidorów obranych ze skórki)
  • papryka mielona (najlepiej wędzona)
  • natka pietruszki
  • mieszanka ziół węgierskich
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu lub oleju roślinnego
  • opcjonalnie można dodać pieczarki, kabaczeka, papryczkę chili, ulubione zioła i inne
Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki. Po około dwóch minutach dorzucić do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę. Cały czas mieszając, podsmażać składniki na dość mocnym ogniu.

 

Następnie do garnka dodać dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół. Zmniejszyć ogień. Kiedy potrawa zacznie się gotować, dodać pokrojoną w dosyć drobną kostkę cukinię, przykryć garnek i dusić ok. 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać z pajdą chleba.
Podobne przepisy:
Leczo [Kuchnia u Bietki]
Leczo [Kuchnia u Bietki] Nadchodzą chłodne, jesienne dni, więc dzisiaj proponuję Państwu na obiad rozgrze ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku Pörkölt, rodem z Węgier, to gulasz wołowo-wieprzowy, pełen aromatycznej papryki ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni